Har storleken på penis betydelse?

Storlekens betydelse är en något som de flesta män har funderat över någon gång under livet. Politiskt korrekta sexualexperter brukar svara nej på denna fråga. Men faktum är att storleken kan ha betydelse. Men störst är inte alltid bäst. Kvinnans vagina anpassar sig nämligen efter penis storlek.

Många män oroar sig ofta helt i onödan över huruvida storleken på deras penis ska vara tillräcklig vid samlag. Tittar man på dagens moderna dildos, som är specialutformade för att ge maximal njutning för kvinnor, så märker man att den penetrerande längden oftast inte är så värst lång. Den genomsnittliga penetrerande längden på en så kallad Rabbit, den populäraste och mest avancerade typen av sexleksak är cirka 12 cm, alltså något under den genomsnittliga längden på en manlig penis.

Källa: www.passionofsweden.se

Tjockleken är sällan ett problem. En mycket lång penis kan däremot upplevas som smärtsam i det fall att mannen stöter för djupt och hårt vid samlag. En lösning på detta kan vara att försöka hitta en ställning som passar båda. Man kan också använda glidmedel.

Genomsnittlig storlek på penis

Precis som alla andra kroppsdelar på en människa så skiljer sig utseendet på penis från man till man. Storleken skiljer sig som mest mellan olika män när penisen är slak. Sambandet mellan storleken på penis i slakt och erigerat tillstånd skiljer sig mycket mer mellan olika män än vad många tror. Hos vissa män är penis ganska liten i slakt tillstånd och växer kraftigt vid stånd. Hos andra män kan penis vara ganska stor när den är slak och växer bara ytterst lite vid erektion.

Under puberteten växer penis avsevärt. Penisens tillväxt stimuleras av det manliga könshormonet testosteron. Utvecklingen av penis slutar oftast runt 17-årsåldern. När penis väl har slutat att växa börjar den aldrig mer växa igen.

Källa: www.vardguiden.se

Stort ämne med små studier

Trots att så många män är fixerade vid penis storlek, så finns det knappt några djupare studier kring ämnet. De seriösa undersökningarna som har utförts för att mäta mäns penis är normalt ganska begränsade i omfattning med endast ett fåtal personer som underlag. Orsaken är förmodligen svårigheterna med att genomföra en större studie. Låter man frivilliga män anmäla sig till studien så är sannolikheten stor att endast män med stor penis anmäler sig som testpersoner. Undersökningar där män själva har fått ange storleken på sin penis (utan kontrollmätning) har normalt inte varit pålitliga, då det har visat sig att många män ljuger om storleken på sitt organ.

Studier och resultat

De studierna som har genomförts visar ofta på lite varierande resultat. Det är dock statistiskt säkerställt att 95 % av männen har en penis som vid erigerat tillstånd är mellan 8 och 22 centimeter. Variationen är alltså stor.

Källa: www.vardguiden.se

En genomsnittlig svensk penis är mellan 14 och 15 centimeter vid stånd och har en omkrets på ca 10 centimeter.
Källa: Sex- och relationsexpert Pelle Ullholm, Metro.se

En amerikansk studie (Journal of Urlogy) fastställde år 1996 att en genomsnittlig penis är 12,9 centimeter.
Källa:www.wikipedia.org

Flera kondomtillverkare har genomfört studier för att mäta normal längd på penis. Dessa studier visade att genomsnittslängden var 14,9 centimeter, med en standardavvikelse på 2,1 centimeter.
Källa: www.wikipedia.org

Böjd penis

Mannens penis har tre svällkroppar. Det är vanligt att någon av de tre svällkropparna är lite kortare än de andra och att penis därför kröker sig åt något håll. Så länge en böjd penis inte orsakar smärta så brukar det inte innebära något problem vid samlag. Man brukar säga att en krökning på upp till 30 grader ligger inom normalvariationen. Har man en större krökning än 30 grader så kan en operation vara motiverad. Många män med en mycket böjd penis upplever dock aldrig några problem överhuvudtaget i sexlivet och det är därför inte alltid som en operation behövs.