Penis anatomi

Lite förenklat skulle man kunna säga att det manliga könsorganet är uppbyggt av ett ollon, en förhud, ett skaft och en pung med testiklar. Ollonet skyddas normalt av förhud. Hur mycket förhud penis har varierar mycket från man till man. Hos en del är hela ollonet synligt och hos andra män är hela ollonet täckt av förhud. Vid omskärelse tas en del av förhuden bort.

Penis

Penis är uppbyggd av tre svällkroppar. På höger och vänster sida sitter två av dessa svällkroppar. Runt urinröret ligger den tredje svällkroppen och bildar den yttersta delen av själva ollonet. Vid erektion fylls svällkropparna på höger och vänster sida med blod och gör så att penis blir hård. Den tredje svällkroppen håller urinröret öppet och möjliggör det för sperman att komma ut vid utlösning.

Det manliga könsorganet har inget underhudsfett, vilket gör att talgkörtlar, blodkärl och hårsäckar som ligger under huden syns mycket väl. På grund av detta ser penis ofta väldigt knottrig och ådrig ut. På ollonets undersida går en liten hudsträng från penisskaftet till ollonet. Denna hudsträng sitter fast i underkanten av urinrörsmynningen och är stel och kan till skillnad från penis övriga vävnader inte töjas i någon större utsträckning. Vid erektion skapas en dragning i strängen vilket medför en slutning av urinrörets öppning under samlag. I vissa fall kan strängen bli så spänd att den spricker. Detta kan leda till mindre blödningar men är inte farligt.

Ollonet

Den del av penis som har flest känselnerver är ollonet. Ollonet sitter längst ut på penis och är mycket känslligt för beröring. Under puberteten är det vanligt att killar får små ”pluppar” eller ”taggar” runt kanten på ollonet. Dessa vårtliknade taggar kallas för penila papler och kan förväxlas med kondylom (könsvårtor). Penila papler består dock endast av hudceller och är helt ofarliga.

Förhuden

Längst ut runt penis sitter förhuden. Förhuden liknar en lös hudflik och är till för att skydda ollonet. På insidan av förhuden sitter en speciell sorts talgkörtel. Talgen, även kallad smegma, från dessa körtlar smörjer och skyddar mot svamp och bakterier för att förhindra svampinfektioner. Det är mycket viktigt att hålla rent under förhuden och tvätta bort talg dagligen. Annars riskerar man ansamlingar av bakterier under förhuden som luktar illa. Vid rengöring bör man endast använda ljummet vatten utan tvål, då tvålen kan irritera huden.

Pungen och testiklarna

Under penis hänger pungen som innesluter testiklarna, bitestiklarna och sädesledarna. Det är inte ovanligt att den ena testikeln, oftast höger, är något större än den andra och att pungen därför hänger lite snett.

Storleken på testiklarna beror till största del på antalet spermiebildande kanaler i testiklarna. En normal testikel är mellan 12 och 30 milliliter. De spermiebildande gångarna i testiklarna ser ut som smala spagetti. På samma sätt som på penis så finns det inget underhudsfett i pungens hud. Därför kan även pungen tyckas vara lite knottrig.

Källa: www.vardguiden.se